Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Το Χρονικό της Μπαμπίνης



"Για τα παιδιά" Περισσότερα ...

"Αυτά που γράφω μου τα είπαν οι παλιοί, Χαροκόπος, Θανασούλας και Σταμουλακάτος και άλλοι πολλοί και ο παππούλης μου ο Σοφοκλής που πέθανε 96 χρονών. Και ένας απ’ το σπίτι μου που λέγονταν Στάθης και ήτανε παλικάρι του Γρίβα και έλαβε μέρος στο μακελειό των Τούρκων στα μέρη μας και πολλά είδα εγώ.

Ο τόπος που είναι το χωριό τον έλεγαν Μικρό. Πρωτοήρθαν: το σπίτι των Χαροκοπαίων, Τονταίων, Τσωλαίων με τη σφαγή της Κεφαλονιάς.  Και ύστερα το σπίτι των Παλιουραίων και του Κωστόπουλου από την Απάνω Χώρα, του Γατσή από το Γαζί. Το σπίτι των Σταμουλακαταίων, του Κουτσούνα, και των Μασσαλαίων από το Μανωλόπουλο.

Διάβηκε και ο Άγιος Κοσμάς και πήγε στο χωρίο, στην Πόρτα και είπε άγιες κουβέντες στην Αγία Παρασκευή. Από τη Μπαμπίνη διάβηκαν οι Βενετσιάνοι για την Πρέβεζα και έδωσαν το όνομα. Έμεινε και ο Γιάννης Βιτζέτζος που αγάπησε την τσούπα του Βασίλη Παλιούρα και βαπτίστηκε, το μοναχοπαίδι του έφυγε για την Αθήνα. Ο παππούλης του Κώστα Τσώλη ο Χρήστος ήτανε κλέφτης με τον ξακουστό Πάνο Μεϊντάνη από την Κατούνα. Και του μπάρμπα Χαρίλαου Σταμουλακάτου ο Νίκος ήτανε κλέφτης με τον ξακουστό Χρήστο Μηλιώνη που σκότωσε ο Μαυρομάτης.

Η Μπαμπίνη ήταν ορδή (στρατόπεδο) στην Επανάσταση δυο χρόνια και είχε πολλά χαμένα παιδιά και έδωσε το βιός της στον Αγώνα. Στο ορδί ήτανε (αρχηγός) με διαταγή από την αρχή ο Ανδρέας Κατσαράκης, έμπορος και φιλικός. (φιλικός) έγινε στη Λευκάδα. Και σκοποί και για τα χωριά, για άντρες και για άλλα ο Χρήστος Μανώλης, ο Κώστας Τασούλης ο Νίκος Πιπερίγκος και ο Δημήτρης Μπέης. Στον Προφήτη Ηλία του Αετού πήγαν με το Βαρνακιώτη και γύρισαν ο Γιάννος Ράπτης, ο Πίπης Τσώλης με λάβωμα, ο Νίκος Μπενέκος, ο Ηρακλής Καρανίκας και εγώ. Πήγαν με τον Καραϊσκάκη και γύρισαν ο Γιώργος Κομπλίτσης, ο Κώστας Καραΐσκος, ο Φώντας Γιαλής, ο Γώγος Παπαστάμος και ο Θεόδωρος Παλιούρας. Πήγαν με το Δημοτσέλιο από τη Ζάβιτσα και γύρισαν πρόπερσι από το Λεσίνι (1827) Ο Μήτρος Κατσιφός, ο Γιάννης Ραπτόπουλος, Ο Κώστας Λαμπανίτσας, ο Μήτρος Μπίρτας και ο Νίκος Θεοχάρης. Πήγαν με το Σακουφάκη (Βάρνακα) και γύρισαν ο Γιάννης Κουτσούνας, και ο Γιάννης Κατερινόπουλος που ήτανε πολλοί φίλοι με αυτόν.

Περισσότερα ΕΔΩ