Τρίτη 2 Μαΐου 2023

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - «Πάλι στο Μαντρί»

 


 Από μικρός στο χωριό μου άκουγα αυτή τη φράση, όπως και από τότε ήθελα να γίνω βουλευτής. Να μοιάσω σε εκείνον που ερχόταν στο χωριό κάθε 2-3 χρόνια και έτρωγε πίτες και ψητά κρέατα ενώ φόρτωνε διάφορα καλούδια στο αυτοκίνητο αφού είχε φορτώσει τους ανθρώπους με υποσχέσεις, τάματα και μην τον είδατε!! Χανόταν σιγά σιγά στον χωμάτινο δρόμο, αφήνοντας μας την αμπούρα της σκόνης. Ήξερε όμως ότι οι υποσχέσεις που είχε δώσει καθώς και οι κομματάρχες του, ανά χωριό, δούλευαν για ακόμη μια φορά και πως, σιγά σιγά, θα γινόταν πράξη αυτό που ήθελε στο υποσυνείδητο των ψηφοφόρων του. Μέθοδος αλάνθαστη. Άλλωστε το έλεγε και σε έναν φίλο που είχε, χρησιμοποιώντας μάλιστα και την χαρακτηριστική ντοπιολαλιά : «Ου κόσμους Μήτσουμ δεν έχ’ θυμητκό τα πράματα έτσ’ είναι όπως στα λέου».

Από τότε που τα άκουγα αυτά και τα έβλεπα έχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια. Τότε τα χωριά μας έσφιζαν από ζωή, από ανθρώπους. Η μεγάλη πλειοψηφία φτωχοί αλλά με πλούσιο χαμόγελο και καθάριο πρόσωπο. Σήμερα σκοτεινά και βλοσηρά πρόσωπα, μάτια που σε κοιτάνε περιμένοντας κάτι, κάτι το απόμακρο. Μία ελπίδα ζωής και ανάπτυξης που δυστυχώς όλο και πιο πολύ απομακρύνεται και μοιάζει άπιαστο όνειρο. Το σκηνικό της πολιτικής των κρατούντων σχεδόν το ίδιο. Αλλάζει μόνο στην επικοινωνία. Τώρα κομματάρχες είναι τα μέσα «αποχαύνωσης» που τα ονομάζουν ΜΜΕ και διαδίκτυο.

Όσο για τη μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων, την επόμενη μέρα των εκλογών και μέχρι τις επόμενες, βρίζουν, φοβερίζουν και απειλούν Θεούς και δαίμονες στα καφενεία και στο διαδίκτυο τους πολιτικούς τους φίλους. Μόλις έρχεται πάλι η ευκαιρία να γίνουν αφέντες τους εαυτού τους πάλι στο «Γιδομάντρι». Παρατρεχάμενοι όλοι μαζί μία κουστωδία πίσω από τον εκάστοτε «πολιτικό ψεύτη», όπως τον ονόμαζαν!! Μετά το πέρας των εκλογών ξανακυλάει στο αίμα τους η επανάσταση και η παλικαριά στα ύψη..!! Αρχίζουν και συζητάνε για εργασία, περιβάλλον, ανάπτυξη, ποιότητα ζωής κλπ. Να, αυτά βλέπω και ακούω εξήντα τόσα χρόνια και σκέφτομαι γιατί και εγώ να μην γίνω βουλευτής; Δεν είμαι όμως, όπως φαίνεται, καλός κουβεντομάστορας και παρέμεινα ένας απλός πολίτης τούτης της αλυσοδεμένης χώρας από ντόπιους και ξένους αφεντάδες…!

Στο όνειρο που έκανα για να γίνω βουλευτής θυμήθηκα και κάτι παράξενο που πολλοί να μην το ξέρετε ή να μην το θυμάστε. Πρώτον, Αλέξης Τσίπρας, 1990, δήλωση στη δημοσιογράφο Άννα Παναγιωταρέα: «Εγώ κυρία Παναγιωταρέα σύντομα θα κυβερνήσω την Ελλάδα»! Δεύτερον, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, 1991: «ο Κυριάκος θα γίνει ένας καλός πρωθυπουργός στην Ελλάδα»! Τα συμπεράσματα δικά σας. Εγώ θα σας χαιρετίσω με αυτό που έλεγε εκείνος: «Ου κόσμους Μήτσιουμ’  δεν έχ’ θυμητκό» ή όπως το έγραψε σε ένα από τα βιβλία του ο Βρετανός λογοτέχνης-συγγραφέας Τζωρτζ Όργουελς «ο λαός δεν είναι θύμα, είναι συνυπεύθυνος»!!

 

 

2 Μαίου 2023