Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Υπερήφανη και επιβλητική ξανά η ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Παλαιομάνινας !!!

             


 Οι καθαριότητες που πραγματοποιήθηκαν στην Ακρόπολη της αρχαίας πόλης αναδεικνύουν το πόσο καλά ήταν οχυρωμένη. Στο βάθος ο ποταμός Αχελώος.

(Φωτογραφία: ΕφΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος)


Έντονες πια οι προσδοκίες ότι, μετά καθαριότητες που πραγματοποίησε η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, θα επεκταθούν  και στην περίμετρο των τειχών των 1.700 μέτρων και θα συνεχιστούν οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο.


Του Γιώργου Π. Μπαμπάνη


 


Η Δυτική πύλη στο φως μετά τις καθαριότητες! (Φωτογραφία: Γ. Νίτσας)



Ο εμβληματικός πύργος στην Ακρόπολη αποτελεί
το κύριο παρατηρητήριο της Αρχαίας πόλης! (Φωτογραφία: Γ. Νίτσας)



Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Και μάλιστα ευχάριστα μαζεμένα! Και τα  καλά και τα ευχάριστα πρέπει να λέγονται! Διότι έτσι καταδεινύεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον και, το κυριότερο, ενισχύει τις ελπίδες για συνέχιση των πρωτοβουλιών και σε άλλους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι, για παράδειγμα, η πάγια πρόταση του ομότιμου καθηγητού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διαπρεπούς αρχαιολόγου Βασίλη Λαμπρινουδάκη για αναγκαία συνέχιση των ανασκαφών στην Παλαιομάνινα και οι συνεχείς προειδοποιήσεις του για την αποτροπή της κατάρρευσης του εμβληματικού πύργου στην ακρόπολη.

Ύστερα, λοιπόν,  από την αντικατάσταση τον περασμένο  μήνα Νοέμβριο του ξύλινου “νάρθηκα” στην επιβλητική “Αυλόπορτα” με παρέμβαση του δημάρχου Ξηρομέρου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη, τις προηγούμενες ημέρες η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας προχώρησε σε καθαρισμό της Άνω Ακρόπολης της (κατά πάσα πιθανότητα)  Αρχαίας Μητρόπολης στο χωριό της Παλαιομάνινας, όπου αποκάλυψαν ξανά τα σημαντικά τμήματα μέρους της Ακρόπολης, τα οποία από τότε που σταμάτησαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές η οργή της φύσης τα είχε καλύψει ολοσχερώς σχεδόν.  

Πηγή:  akarnanika.blogspot.com

Περισσότερα ΕΔΩ