Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Πηγάδια Μπαμπίνης (Παλιοπήγαδο)



Αναδημοσίευση από το BLOG Μπαμίνη IN παλιού άρθου « Το  παλιό εκείνο τον καιρό » (Μέρος Β΄) του Αποστόλη Κομπλίτση


Λένε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός ,έχει τη δική του πρωσοπικότητα και ότι η μοίρα του καθενός είναι μοναδική,εγώ θα ήθελα να σας μιλήσω για τα ΠΗΓΑΔΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ, να σας πω ότι το καθένα έχει δική του ξεχωριστή ιστορία ,τα δικά του σημάδια και τη δική του μοίρα. Τα περισσότερα σήμερα έχουν γίνει ξεροπήγαδα η σκεπασμένα με χώμα η γεμάτα σκουπίδια από ''νοικοκυραίους''.(FOTO)

Μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού είναι αυτά που κρατάνε ακόμη νερό, στην οριοθετημένη περιουσιακά περιοχή της Μπαμπίνης  υπήρχαν περίπου είκοσι δύο πηγάδια μικρά και μεγάλα, σε πολλά από αυτά το βάθος τους έφτανε της δώδεκα οργιές (περίπου 17-18 μ)

Από μικρός τα γύριζα όλα αυτά και σε πολλά έχω ξεδιψάσει από το δροσερό τους νερό θα κάνω μια προσπάθεια να σας τα απαριθμήσω ένα- ένα  και να ‘’ξεσγαλίσω’’ λίγο τη μνήμη σας ,και που ξέρετε σε πολλούς από εσάς να σας κάνω να θυμηθείτε ιστορίες ταλαιπωρίας και κούρασης ,αλλά και κάποια διαλύματα με ευχάριστες αναμνήσεις γύρω από κάθε πηγάδι!!!! 


Ακριβή και επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν για το ποιο πηγάδι είναι ποιο παλιό, από μαρτυρίες ανθρώπων τη δεκαετία του 1960-1970 μπορώ να σας πω ότι κάποια από αυτά ξεπερνούν τα εκατό είκοσι χρόνια .



Τα αναφέρω κατά περιοχή

Τέσσερα πηγάδια στο βαρκό-σταφύδα

Δύο στα φτελίδια

Δύο στη Βελίτσα

Δύο βοιδολίβαδο -Μοναστήρι

Ένα παλιοπήγαδο (ομώνυμο πηγάδι)

Τρία στα Βλιζιανίτικα

Τρία στα Αμπέλια

Δύο Μανδήλη βαρκά-λαγκάδα

Ένα στα προυσιά

Ένα γεροπούλι

ένα η δύο τσαγκαρούλα -κατρίλας

Κάποια από αυτά ήταν κοινοτικά και προς κοινή χρήση,όπως το μεγάλο στα βαρκά με τον καρκαδόρο ,στα φτελίδια στη βελίτσα ,το παλιοπήγαδο  ο μπάλιουρας και το πγιαδούλι στο Μοναστήρι.









(Αναπαλαίωση και ανάδειξη παλαιών πηγαδιών από το Πολιτιστικό Σύλλογο Μπαμπίνης στα πηγάδια βελίτσας & φτελίδια )


Τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από ανθρώπους είχαν τα πηγάδια της βελίτσας και στο βαρκό όπου υπήρχε και ο μύλος του Πάνου Χρυσικού μέχρι τη δεκαετία του 40 και που οι κάτοικοι της περιοχής άλεθαν τα .........(σημάδια και χαλάσματα του μύλου σώζονται ακόμη και σήμερα). Ο μύλος δούλευε με ατμό και ο μυλωνάς (επονομαζόμενος και Αρβανίτης) έκανε τράμπα για το ξάει (πληρωμή)με ένα φόρτωμα ξύλα


ΣΗΜ: Είμαι υπόχρεος στο BLOG Μπαμπίνη ΙΝ γιατί το άρθρο μου διανθίζετε με ωραιότατες φωτογραφίες που αντικατοπτρίζουν τη θετική αύρα που εκπέμπουν τα γραφόμενα.

Περισσότερα ΕΔΩ